About Me

My photo
KL, WP, Malaysia
Lahir di Johor Baharu. Pendidikan awal dan menengah di Rembau dan Muar. Profesion sebagai pensyarah dan kaunselor. Kini menjawab pemasalahan orang ramai dan pelajar melalui laman web http://e-kaunseling2005.tripod.com dan http://ramlanhamzah.com Jika ada apa-apa pemasalahan yang ingin dikongsi secara profesional sila layari laman saya di atas. Boleh hubungi saya melalui ramlan2000@yahoo.com.

Friday, May 17, 2013

Bosan Dengan Guru Garang dan Suka Berleter
Saya belajar di tingkatan 4 sekolah menengah di Perak.   Saya agak kecewa dengan guru biologi dan guru Matematik Tambahan.  Cara mereka mengajar membuatkan saya bosan.  Cikgu biologi saya asyik berleter tentang pelajar di dalam kelas.  Sebelum mengajar biasanya dia akan berleter panjang.  Banyak masa dibuang dengan berleter sahaja.  Kadang-kadang kami tidak melakukan apa-apa kesalahanpun tetapi cikgu asyik sahaja cuba mencari masalah kami.   Cikgu matematik tambahan pula sangat garang di dalam kelas.  Kami sekelas terpaksa memendam perasaan sahaja.  Saya rungsing dan takut sekiranya kefahaman terhadap mata pelajaran ini akan bertambah lemah.  Saya khuatir keputusan peperiksaan SPM saya akan terjejas.
                                                                                                                               Rosalinda, Ipoh Perak.


Saya simpati terhadap masalah yang anda hadapi.  Lebih-lebih lagi tahun hadapan anda akan berhadapan dengan peperiksaan yang besar.  Mujurlah anda tersedar dan dapat mengesan hal ini dari awal moga-moga dalam ruangan ini dapat kita sama-sama berkongsi untuk membetulkan keadaan dari menjadi semakin lebih parah. 

Berpindah Sekolah Membuat Saya GelisahTahun ini saya akan memulakan musim persekolahan di sekolah baharu kerana ayah saya telah berpindah tempat kerja.  Saya mula rasa takut dan rasa tidak selesa untuk berada di sekolah baharu, lebih-lebih lagi sekolah baharu saya ini berada di kawasan luar bandar.  Kawan-kawan saya ramai di sekolah lama saya (di bandar), ini bermakna saya akan kehilangan mereka dan saya juga terpaksa berhadapan dengan suasana baharu dan rakan-rakan baharu.  Persoalannya sekarang bagaimana saya dapat menyesuaikan diri dalam persekitaran dan suasana yang baharu ini.   Saya juga khuatir tentang akademik saya kerana saya dapati tempat kediaman saya yang baharu ini tidak ada kelas tusyen untuk membantu saya di dalam persediaan untuk peperiksaan SPM pada tahun ini.  Apakah kebaikan jika saya berpindah ke tempat yang baharu? Saya harap pihak tuan dapat memberikan panduan dan nasihat berkaitan perkara ini. 
                                                                                                        Syarifah Syakirah Syed Yahya, Perak.


Jawapan:

Terdapat 3 perkara yang menjadi pokok kerisauan anda.  Pertama anda berasa risau dan tidak selesa untuk berada di persekitaran sekolah baharu yang berada di kawsan luar bandar.  Kedua, anda tidak berasa selesa kerana akan kehilangan kawan-kawan lama dan rasa kurang selesa untuk memulakan perhubungan dengan kawan-kawan baharu.  Ketiga, anda tidak selesa untuk bersedia dan berhadapan dengan peperiksaan SPM pada tahun ini memandangkan tiada tempat tuisyen untuk membantu anda di dalam pelajaran. 

Kecewa Keputusan PMR Tidak CemerlangSaya baharu saja mendapat keputusan PMR. Keputusan PMR saya tidak memberangsangkan. Saya mendapat 4A, 3B dan 1D. Saya kecewa dengan keputusan ini kerana keluarga saya mengkritik dan memandang rendah kepada saya dan kawan-kawan saya juga memandang rendah kepada saya.  Dalam peperiksaan percubaan tempuh hari, keputusan saya lebih baik dari keputusan sebenar.  Bagaimanakah saya dapat membuang rasa rendah diri ini.  Harap tuan dapat membantu.                                                                                                                                    Zaid Azizi, P. Pinang.
Jawapan

Salam dan selamat sejahtera.

Terlebih dahulu pada kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat kembali ke sekolah kepada semua warga pelajar yang saya kasihi.  Semoga tahun ini akan menjadi tahun yang lebih cemerlang berbanding tahun-tahun yang lalu.  Selamat belajar dan selamat menuntut ilmu.