About Me

My photo
KL, WP, Malaysia
Lahir di Johor Baharu. Pendidikan awal dan menengah di Rembau dan Muar. Profesion sebagai pensyarah dan kaunselor. Kini menjawab pemasalahan orang ramai dan pelajar melalui laman web http://e-kaunseling2005.tripod.com dan http://ramlanhamzah.com Jika ada apa-apa pemasalahan yang ingin dikongsi secara profesional sila layari laman saya di atas. Boleh hubungi saya melalui ramlan2000@yahoo.com.

Monday, August 13, 2012

Darah Gemuruh


        
Assalamu'alaikum.. Saya ada masalah untuk berucap atau membuat pembentangan di hadapan kelas. Saya sedar yang saya tidak dapat kawal diri saya dari menggeletar, seram sejuk, dan cemas ketika berada di hadapan pelajar di dalam kelas. Sepatutnya saya tidak merasa takut kerana saya sudah membuat persiapan yang rapi.  Sangat mengecewakan kerana saya telah membuat persiapan tetapi prestasi saya seolah-olah saya tidak bersedia.  Yang hairannya orang lain boleh  buat pembentangan di hadapan kelas dengan selambanya.  Saya belum lagi berputus asa kerana saya tahu saya boleh buat cuma saya tidak tahu cara yang sesuai dengan diri saya.  Harap tuan boleh bantu saya. Terima Kasih.                                                                                                          
Amira Mohd, Sabak Bernam

Jawapan:
Waalaikumusalam.  Ada beberapa perkara yang anda kemukakan.  Anda berperasaan gemuruh apabila berhadapan dengan rakan sekelas semasa anda membuat pembentangan. Di antara tanda-tanda gemuruh yang berlaku di dalam diri anda ialah rasa menggeletar, seram sejuk dan rasa cemas. 

Saya ketagih dengan FB (Facebook)Hari-hari saya akan membuka komputer saya. Saya rasa tanpa Facebook hidup saya tidak sempurna. Jika ibu saya menegur saya atau menutup talian komputer saya, saya rasa hidup saya tidak sempurna. Apa yang saya buat semua salah belaka. Saya tidak boleh memberi tumpuan kepada pelajaran dan saya akan mengurung diri di dalam bilik. Adakah saya ketagih dengan Facebook?
                                                                                       Adi Rusli MS, Kelang

Jawapan:
Ada beberapa perkara yang anda nyatakan di dalam pemasalahan anda. Pertama anda merasakan tanpa Facebook hidup anda tidak sempurna.