About Me

My photo
KL, WP, Malaysia
Lahir di Johor Baharu. Pendidikan awal dan menengah di Rembau dan Muar. Profesion sebagai pensyarah dan kaunselor. Kini menjawab pemasalahan orang ramai dan pelajar melalui laman web http://e-kaunseling2005.tripod.com dan http://ramlanhamzah.com Jika ada apa-apa pemasalahan yang ingin dikongsi secara profesional sila layari laman saya di atas. Boleh hubungi saya melalui ramlan2000@yahoo.com.

Sunday, December 18, 2011

Seram, selepas menonton filem seram


Saya pelajar tingkatan 2 bersekolah di pedalaman. Baru-baru ini saya menonton cerita seram di televisyen. Selepas menonton filem tersebut saya terasa amat takut apabila berseorangan. Saya tidak berani belajar sehingga lewat malam. Saya juga seram untuk ke bilik air seorang diri. Saya takut tinggal seorang diri walaupun di dalam bilik sendiri. Bagaimanakah cara saya dapat membuang perasaan takut tersebut. Harap tuan dapat tolong saya. Terima kasih.

Abu Hanifah, Miri.


Jawapan:

Anda menonton filem seram lalu anda terbawa-bawa dengan perasaan takut dalam kehidupan seharian anda. Kini anda takut untuk belajar sehingga lewat malam. Anda juga takut tinggal seorang diri sehinggakan hendak ke bilik air pun anda takut.
Ada dua aspek yang perlu anda teliti tentang situasi yang berlaku di dalam diri anda sekarang ini.