About Me

My photo
KL, WP, Malaysia
Lahir di Johor Baharu. Pendidikan awal dan menengah di Rembau dan Muar. Profesion sebagai pensyarah dan kaunselor. Kini menjawab pemasalahan orang ramai dan pelajar melalui laman web http://e-kaunseling2005.tripod.com dan http://ramlanhamzah.com Jika ada apa-apa pemasalahan yang ingin dikongsi secara profesional sila layari laman saya di atas. Boleh hubungi saya melalui ramlan2000@yahoo.com.

Tuesday, July 31, 2012

Saya dibuli

Saya pelajar tingkatan 2. Mempunyai tubuh yang kecil.  Masalah saya ialah saya takut ke sekolah kerana saya sering dibuli oleh pelajar-pelajar tingkatan 3 dan 4.  Kadang-kadang mereka meminta duit dari saya.  Kalau saya tidak beri, saya akan dipukul, diejek dan buku-buku saya akan dikoyakkan.  Saya takut untuk mengadu kepada guru ataupun bapa kerana takut dipukul oleh mereka (pembuli).  Harap tuan dapat beri nasihat bagai mana cara saya tidak dibuli lagi.
                                                                                               Mohd Kamal, Yan Kedah.  


Jawapan
Terima kasih kerana anda telah menghubungi saya untuk memohon nasihat dan bantuan bagaimana anda dapat mengelakkan diri dari dibuli.  Memang, tidak semua orang suka kepada pembuli.  Saya juga teringat pernah dibuli semasa saya bersekolah rendah dahulu.  Sungguh kejam sifat sipembuli.  Sebenarnya pembuli adalah seorang yang penakut untuk berhadapan dengan realiti.  Mereka mempunyai

Tidak Tahu Bergaul


Tidak Tahu Berkawan
Saya tidak mempunyai ramai kawan di sekolah.  Saya tertekan dengan keadaan ini kerana saya ingin mempunyai ramai kawan, tetapi tidak tahu bagaimana caranya.  Apabila saya pergi ke sesuatu tempat yang baharu, saya akan jadi fobia dan takut untuk memulakan perbualan. Di sekolah saya dianggap sebagai sombong dan kera sumbang. Tolong bantu saya. Terima kasih.
                                                                                                         Hisham Mansor, Sg. Petani

Jawapan.
Terima kasih kerana berkongsi masalah dengan saya. Semoga diri anda di dalam rahmat Allah.  Dalam teks, anda menyatakan anda seorang pendiam dan anda tidak mempunyai kawan. Anda juga dianggap oleh orang lain sebagai kera sumbang atau sombong. Untuk mencari kawan anda perlu mengubah keadaan sikap dan sifat diri anda yang lama kepada sikap dan sifat diri anda yang baru. 

Rasa Diri Tidak YakinSaya pelajar di sebuah sekolah menengah di Perak.  Masalah saya ialah saya kurang yakin terhadap diri saya.  Contohnya saya malu dan takut untuk ke hadapan kelas apabila guru meminta saya berbuat demikian.  Saya kurang yakin untuk berjumpa dengan kawan-kawan baru.  Apabila guru memberi kerja rumah, saya tidak yakin saya boleh membuat kerja rumah tersebut.  Jika ada saudara mara datang ke rumah, saya akan duduk di dalam bilik sahaja, malu hendak berjumpa kerana tidak tahu apa yang hendak dibualkan.  Pendek kata saya kurang yakin pada diri saya sendiri.  Sehinggakan kawan-kawan saya menggelar diri saya “burung ostrich” ini membuatkan saya bertambah malu.  Saya malu pada keluarga, guru dan kawan-kawan. Harap tuan dapat bantu saya.  Saya ucapkan terima kasih.
                                                                                                                                   Pelajar Sedih, Perak.

Terima kasih kerana sudi menghantar pemasalahan anda kepada saya. Insyallah kita akan tangani bersama masalah ini, dan diharap respons saya ini dapat memberi kekuatan dan keyakinan pada diri anda dengan syarat anda juga mesti berani berusaha untuk mengubah diri anda  kepada yang lebih baik. 
Pemasalahan yang anda nyatakan ialah anda kurang yakin terhadap diri anda sendiri.  Beberapa contoh telah anda berikan iaitu “anda berasa malu dan takut” untuk kehadapan kelas, anda “kurang yakin” untuk berjumpa dengan rakan-rakan, anda “tidak yakin” untuk membuat kerja rumah, anda “malu” untuk berjumpa saudara mara.  Dapat saya simpulkan di sini iaitu terdapat perasaan “

Bercinta Semasa Belajar


Saya pelajar tingkatan 5.  Saya aktif bersukan.  Saya ramai peminat.  Masalah saya ialah bagaimana saya dapat menumpukan pelajaran saya, pada masa yang sama saya jatuh cinta dengan teman sekelas saya.  Saya ingin berjaya dalam pelajaran dan pada masa yang sama saya juga ingin bercinta. Saya berharap tuan dapat membantu saya dalam hal ini.                                                      Muhammad Farhan, Terengganu.

Bismillahirahmanirahim
Semoga anda berada di dalam keadaan yang sihat dan di dalam rahmat Allah.  Terima kasih kerana menghantar pemasalahan anda, sekurang-kurangnya pemasalahan ini boleh dikongsi bersama. Dari permasalahan yang anda nyatakan saya