About Me

My photo
KL, WP, Malaysia
Lahir di Johor Baharu. Pendidikan awal dan menengah di Rembau dan Muar. Profesion sebagai pensyarah dan kaunselor. Kini menjawab pemasalahan orang ramai dan pelajar melalui laman web http://e-kaunseling2005.tripod.com dan http://ramlanhamzah.com Jika ada apa-apa pemasalahan yang ingin dikongsi secara profesional sila layari laman saya di atas. Boleh hubungi saya melalui ramlan2000@yahoo.com.

Sunday, February 10, 2013

Keliru Identiti DiriSaya merupakan ibu tunggal yang mempunyai tiga orang anak, seorang anak lelaki dan dua anak perempuan.  Perkara yang menjadi kemusykilan saya ialah anak lelaki saya mempunyai perwatakan yang lembut dan saya khuatir dia akan menjadi bapok atau pondan semasa dewasa nanti.  Ramai kawan-kawan saya yang memberitahu bahawa tingkahlaku anak saya kini cenderung untuk menjadi seperti itu.  Saya sebagai ibu tunggal sangat risau dengan hal ini maka saya ingin bantuan dari tuan untuk tahu apakah punca dan bagaimanakah cara saya dapat mengatasi masalah ini.  Terima kasih.
Rogayah Hussein, Pahang.

Jawapan:
Kebelakangan ini saya mendapat beberapa e-mel bertanyakan pemasalahan isu “lembut” dari ibu bapa yang khuatir tentang kecendrungan anak-anak terhadap gejala ini.  Saya harap maklum balas saya ini dapat membantu Pn Rogayah dan juga ibu bapa yang lain yang mempunyai masalah yang sama.