About Me

My photo
KL, WP, Malaysia
Lahir di Johor Baharu. Pendidikan awal dan menengah di Rembau dan Muar. Profesion sebagai pensyarah dan kaunselor. Kini menjawab pemasalahan orang ramai dan pelajar melalui laman web http://e-kaunseling2005.tripod.com dan http://ramlanhamzah.com Jika ada apa-apa pemasalahan yang ingin dikongsi secara profesional sila layari laman saya di atas. Boleh hubungi saya melalui ramlan2000@yahoo.com.

Saturday, January 28, 2012

Anak Tidak Ke Sekolah Selepas Bergaduh

Saya seorang ibu tunggal yang mempunyai 3 orang anak yang masih bersekolah.  Seorang bersekolah rendah (darjah 4) dan 2 orang bersekolah menengah (Tingkatan 1 dan 3).  Anak-anak saya lebih suka bermain dari belajar.  Soalan saya ialah bagaimanakah caranya untuk menanamkan minat agar mereka bersemangat dan rajin belajar.  Soalan kedua ialah baru-baru ini anak saya yang berada di tingkatan 1 bergaduh dengan rakan di sekolah dan selepas itu dia enggan ke sekolah kecuali dipaksa.  Bagaimanakah saya dapat atasi masalah ini.  Terima kasih.

Pelbagai Masalah Yang Menghimpit Jiwa...

Salam,
Saya pelajar berumur 13 tahun  berada dalam tkt 2. Saya mempunyai banyak masalah. Masalah saya adalah seperti berikut;


Hidup Tersiksa Di Asrama

Hidup Tersiksa Di asrama…

Saya menghadapi masalah untuk menyesuaikan diri saya dengan kehidupan di asrama. Sebelum ini saya bersekolah di sebuah kampung yang terpencil. Mungkin dengan berkat doa ibu dan bapa serta usaha saya yang gigih

Thursday, January 26, 2012

Bercinta Semasa Belajar

Saya seorang gadis berumur 17 tahun dan baru lepas menduduki SPM. Masalah saya ialah saya sering dimarahi oleh ibu dan bapa tiri saya. Apa sahaja yang saya buat semua salah di mata mereka. Saya tertekan sehingga saya hampir-hampir ingin membunuh diri.